Over Digitaal Carbon
 
Digitaal Carbon
Rietgrachtstraat 69 Arnhem
06-41191398
026-3218338
 
© Miriam Kuijpers 2014
 
 

Eigen werk - Film         Ga naar Foto

Over Miriam KuijpersMiriam Kuijpers (Stadskanaal, 1972) studeerde in 2007 af in de richting Vrije Kunst aan de ArtEZ Academie voor beeldende kunsten in Arnhem. Ze maakt korte films over normale dagelijkse situaties. Het zijn ogenschijnlijk simpele gebeurtenissen, voor iedereen herkenbaar, maar door het merkwaardige gezichtspunt of een te intieme benadering krijgen de beelden een extra lading. Alsof je niet meer met je eigen ogen kijkt. Miriam wil met haar films standaard kijkpatronen doorbreken door te focussen op kleine details van het leven. Als vanzelf zullen de beelden grotere levensvragen oproepen bij het publiek. Eén van haar kunstfilms, Tea for Two, werd genomineerd voor de Tent Academy Award in 2008, een prijs voor aanstormend talent.

        

       

      Tea for two - Miriam Kuijpers - 2007
 

“Thee voor twee op de bodem van de zee”

“Ze drinken thee aan een tafeltje. Hij wil opstaan en zij pakt zijn hand om hem tegen te houden. Maar misschien wilde hij alleen maar wat lucht. Het intrigerende van het korte filmpje Tea for Two is dat het onder water afspeelt. De twee zwemmen om het tafeltje heen, eten dwarrelende koekjes en schenken wolkjes thee in reeds volle glazen. Ze zijn verliefd en het komt vast goed, maar het heeft ook iets beklemmends. Alsof ze lucht missen, daar in het huiskamertje op de bodem van het zwembad. Dat komt ook door de camera die maar blijft bewegen. De dreiging wordt nog versterkt door Doris Day die dreinend het zoete liedje Tea for two zingt.”

Dirk Limburg over Tea for Two,
NRC Handelsblad 2 juli 2007
Film volgt


     Kamerashoetra - 3 minuten - 2007

Hoe een schoen de tango beleeft.

In deze film dansen twee mensen de tango, de schoenen filmen het tussengebied van het koppel. De abstracte beelden die te zien zijn vormen het spel tussen twee mensen die proberen tot een eenheid te komen.

       

     Das Schloss - Part I - 2009

DAS SCHLOSS, 25 minuten, 2008

documentaire/fictie film als resultaat van stippendium in Schloss Ringenberg.

Twee verhalen lopen door elkaar, het verleden en het heden. Het verhaal van Frau Gräfin von Plettenberg, de laatste adelijke bewoner van het slot en een bruiloft die door ingrijpen van het kasteel zelf wordt gesaboteerd. Of juist gered?

       

     Dialoog / Dialoque- Part I - 2009


9 oktober 2008 
DZIGA’S KINOGLAZ
EINDEXAMENFILMS 2008
locatie: LUX Nijmegen
14.00 uur | entree: € 5,-

DZIGA presenteert haar jaarlijkse selectie uit de eindexamenfilm 2008 van de Nederlandse kunstacademies en de Nederlandse Film en Televisie Academie.
Als opdrachtfilm voor de reeks Kinoglaz © heeft DZIGA Miriam Kuijpers en Dorien de Wit gevraagd een korte film te maken op grond van videobrieven die ze elkaar de afgelopen maanden hebben toegestuurd.Film volgt

2012 Autonome film: United Woman, als resultaat van de filmmasterclass: Leven langs de grens, georganiseerd door Film//Mediawerkplaats DZIGA en artplex LUX. Fatima Akgül en Miriam Kuijpers maken een ego documentaire over de geborgenheid van een traditionele familie ten opzichte van de vrijheid van de individuele mens in Nederland en Turkije.

      


     Drie x vlieg - 2 min. -2006

      


     Tussen fietspad en autoweg - 2 min - 2006

      

     Teige en de bij - 2 min. - 2008

      

     Nooitverschenene - 3.30 minuten - Miriam Kuijpers

       Digitaal Carbon © 2014